Stránky

07 apríla 2008

Expedícia - Bociany Juh

Cieľom našej prvej tohtoročnej expedície bolo preskúmať stav troch bocianích hniezd a prítomnosť týchto krásnych operencov vo Vlkanovej, Hronseku a Bečove (okres Banská Bystrica). Na tejto zahrievacej cyklotúre sa zúčastnili štyria skúsení objavitelia: Naďa, Maja, Alino, Bohuš. Ciele expedície sa podarilo splniť na 66,6%. Preskúmali sme dve hniezda. Vo Vlkanovej zdá sa už bocianica sedí na vajíčkach a bocianko ju pekne stráži. Priletel vraj ako prvý už koncom februára, aby pripravil hniezdo a spočítal žaby. Hniezdo v Hronseku na kaštieli nebolo obsadené. Hniezdo v Bečove sme nenašli, ale podľa vyjadrenia miestnych ešte bociany neprileteli. Okrem týchto vedeckých poznatkov, sme pod vrchom Valinga 488,7 m smerom na Bečov objavili neplánovane prekrásnu roklinu, priam kaňon na slovenské pomery, len škoda, že sa tam kde tu povaľujú staré pneumatiky a odpad. Pozorovali sme a identifikovali Myšiaka lesného nad Lukavicou a našli aj prvé fialky. Príroda sa však len pozvoľna prebúdza zo zimy a na svoj rozkvet ešte len čaká.
Krajina v okolí vrchu Valinga je skutočne zaujímavá a oplatí sa sem mierne vystúpať. Pekný brezový lesík tróni na vrchu, ale nezakrýva výhľady na okolitú krajinu. Dlhé a obrovské lúky nás očarili svojim rozsahom. Dovideli sme aj novostavbu benediktínskeho kláštora nad Samporom.
Z historických objektov sme v Hronseku preskúmali barokový kaštieľ, goticko renesančný vodný hrad ako aj drevený kostol pre úctyhodných 1100 ľudí. Na rázcestí pod Samporom sme vykonali odvážny a hrdinský čin, keď sme otočili ťažký smerovač správnym smerom.
V Sebedíne sme na miestnom družstve obdivovali výrobu ešte čerstvých a voňavých zrubov.
Bola to veľmi pekná expedícia, na ktorej sme prešli cca 40 km.


Už sa tešíme na ďalšiu.




2 komentáre:

  1. Nuz to je dobry, postreh, asi fotku budem musiet vymenit, pri zvacseni konare zakryvaju Nadine oci.

    OdpovedaťOdstrániť