Stránky

01 augusta 2008

Čo robiť pri stretnutí ... s búrkou ...


V horách sa neschovávame pod skalný previs a do jaskyne, ak jej dĺžka nie je aspoň 1 1/2 výšky dospelého človeka a nad hlavou nie je voľný priestor minimálne 1/2 dĺžky dospelého človeka
Od zadnej steny musíme mať vzdialenosť výšky človeka, t.j. 2 metre. Od vchodu musíme mať vzdialenosť minimálne 1 meter. Nad hlavou musíme mať voľný priestor minimálne 1 meter - je vhodné čupnúť si a odizolovať sa od zemského povrchu.
PREČO TAKÉTO VZDIALENOSTI: blesk môže udrieť v našej blízkosti, po mokrej skale bude zostupovať, náš výklenok prerušuje vodivú cestu, preto blesk musí obísť tento výklenok - a to buď vpravo, alebo vľavo, alebo pôjde vnútornou stranou výklenku, ALE TU SME PREDSA MY! Blesk teda môže preskočiť na nás - sme "vodivý mostík", preto treba dodržiavať doporučené vzdialenosti.

13. júla 2008 rodinu s dvoma synmi v lokalite Súľovský hrad zasiahol blesk, ktorý usmrtil matku s dvojročným synom. Rodina sa pred búrkou schovala do klenbovej pivnici. Naštudujte si, ako reagovať pred a počas búrky, a ako sa bezpečne schovať pred búrkou. Pokiaľ budete dostatočne informovaní, budete vedieť v takýchto nebezpečných situáciach správne konať, čo vám môže zachrániť veľakrát aj život.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára