Stránky

25 apríla 2011

19. apríl - bicyklový deň

"19. apríla roku 1943 sa Albert Hofmann nechtiac oblial chemikáliou, ktorú mal vypreparovanú v laboratóriu a vybral sa na bicykli domov. Tento deň sa stal známym medzi fanúšikmi ako Bicyklový deň, keďže práve počas jazdy domov zažil najintenzívnejšie príznaky spôsobené LSD."

Na dôchodku pracoval Hofmann ako člen Výboru pre udeľovanie Nobelových cien. Bol spolupracovníkom Svetovej akadémie vied a členom Medzinárodnej spoločnosti pre výskum rastlín a Americkej spoločnosti farmakognózie. Bol ženatý a mal tri deti.

Preto navrhujem, aby sme uvedený dátum prevzali do svojho cyklo-kalendára a vždy 19. apríla zahájili cyklistickú sezónu. Čím zároveň vzdáme hold tomuto významnému objaviteľovi, ktorý poodkryl zákutia cyklistického ducha a 1 celodennou dávkou, tripom, teda túrou si každý rok uctili jeho pamiatku. Keďže tento významný vynálezca a bicyklista zomrel až v roku 2008, ako 102-ročný, tak verím, že aj nás bude táto aktivita ešte dlho sprevádzať. Nehovoriac, že mať na cyklotúre otvorené "všetky brány" dokorán môže byť niekedy životne dôležité. Napr. keď vás naháňa pes baskervilský alebo trojhlavý drak :-)

Zároveň navrhujem zaviesť nový pozdrav, podľa ktorého sa budú dvaja SOMa®I hneď poznať. Od 19.4.2011 tento pozdrav bude znieť: "Na čom fičíš?" a odpoveďou bude: "Na bicykli!", a to aj vtedy, ak náhodou pôjdu pešo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára